Във вторник, 21 май, г-н Димитър Славов, г-н Мариан Антонов и делегация от служители на Община Бяла бяха посрещнати от г-н Иван Нереуца, кмет на село Валя Пержей в Молдова, за да направят официално побратимяването между двете населени места. С това се постави и основата за бъдещо сътрудничество във всички социално-икономически сфери, култура, образование и спорт.

Подписването на договора за побратимяване беше отразено от екипите на БНТ и на предаването „На Буджакска вълна“ по молдовската национална телевизия.

Валя Пержей се намира в район Тараклия, в който над 70% от населението са потомци на българи. Това обяснява и сходната традиция да посрещнат нашата делегация с пита в приятелска и гостоприемна обстановка.

Домакините разказаха за тясната си връзка с майка България, за историята и обичаите, които пазят в сърцето си и отстояват наравно с молдовските. Те разведоха гостите из местните забележителности и по-важни обекти – Теоретичен лицей „Христо Ботев“, Дом на културата, спешен център, болница, детска градина. Навсякъде отношението беше топло и радушно, което показва, че побратимяването е не само на хартия.

Директорът на Теоретичния лицей представи богатата програма, която развиват от класни и извънкласни дейности посветени на българските обичаи, традиции и език. При тях работят музикален педагог и хореограф, които водят хор и танцов състав.
Беленчани посетиха и с. Твърдица, където се запознаха с местни радетели на българската култура, които ги разходиха из музея представящ историята и бита на бесарабските българи в района.
В сряда, 22 май, беленската делегация се включи в празника на селото, който се проведе в черквата „Св. Николай Чудотворец“.

Програмата продължи с посещение на изложба на картини, скулптури и книги от автори и артисти, израснали или живяли във Валя Пержей. Г-н Славов закупи комплект исторически романи за бесарабските българи в Молдова, който ще бъде дарен на читалищната библиотека в Бяла.

За финал гостите се насладиха на концерт-спектакъл, в който участваха дечица от детската градина, Теоретичния лицей, техните учители и изпълнители от селото. Освен на руски, молдовски и румънски, голяма част от програмата бе на български език и включваше български народни танци и песни.

Всичко това отразява силната връзка на хората от тараклийски район с България, българския фолклор и ценности и показва колко ползотворно може да бъде побратимяването за развитието на двете общности.