Административният съд – Русе издаде окончателно решение, с което потвърди санкцията, наложена от Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) на “Винпром Бяла 2002” ЕООД. Съдът отмени предишното решение на Районен съд – Бяла, което беше в полза на винопроизводителя.

Наказателното постановление, издадено от изпълнителния директор на ИАЛВ – София на 8 декември 2023 г., налага имуществена санкция от 5000 лева на “Винпром Бяла 2002” ЕООД за нарушение на Закона за управление на агрохранителната верига (ЗУАВ).

Проверката, която доведе до санкцията, беше извършена на 25 април 2023 г. в производственото съоръжение на фирмата на улица “Любен Каравелов” 1, град Бяла, област Русе. Инспекторите от ИАЛВ установиха, че дружеството не е предоставило в определения 5-дневен срок подробни данни за произхода и вида на суровините, както и категорията на произведените продукти за месеците февруари и март 2023 г.

Липсата на съдействие от страна на “Винпром Бяла 2002” ЕООД възпрепятства проверката, което беше класифицирано като нарушение според Регламент 2017/625 на ЕС.

Районният съд в Бяла първоначално отмени наказателното постановление, като се позова на „правото на мълчание“ на фирмата, подкрепено от решения на Съда на Европейския съюз, които защитават правото на фирмата да не предоставя информация, която би могла да я уличи в нарушение.

Административният съд в Русе обаче не прие тази аргументация. Според съда, протоколът от проверката не е част от административно наказателното производство и следователно не може да се разглежда като „предупреждение“ за нарушение.

Решението на Административния съд постановява, че задълженията на “Винпром Бяла 2002” ЕООД за предоставяне на информацията произтичат от закона и са в съответствие с посочените в протокола срокове.

Това решение е окончателно и не подлежи на обжалване.

Loading

Сподели: