На предстоящата сесия на Общинския съвет в Бяла ще се вземе решение относно закупуването на 3D модели на известните шедьоври на Колю Фичето. Тези модели ще бъдат свързани с развитието на туристическия обект – моста на Колю Фичето и новия посетителски център. Представянето на най-известните творения на майстора ще бъде част от проекта.

Дигиталните 3D модели ще включват анимация и физически макети на различни обекти, включително църквата „Света Троица“ в град Свищов, Покрития мост над река Осъм в град Ловеч и Моста над Дряновска река в град Дряново. Общата стойност на моделите няма да превишава 46 000 лева с ДДС, а средствата за тяхното закупуване могат да бъдат осигурени от целевата субсидия за капиталови разходи на Община Бяла за 2024 година.

Поради очакваното увеличение на броя на туристите и необходимостта от ефективно организиране на трафика и паркирането на превозните средства около посетителския център, планира се изграждането на специална зона за паркиране. За да се контролира достъпът до тази зона, ще бъде необходимо да се закупи паркинг система за контрол на достъпа и платено паркиране. Системата ще включва бариера, входни и изходни терминали, касови автомати и свързаните с тях устройства и софтуер за управление и плащане. Цената на такава паркинг система може да достигне до 55 000 лева с ДДС, като средствата за закупуването й могат да бъдат осигурени от целевата субсидия за капиталови разходи на Община Бяла за 2024 година. Решението за тази инвестиция също ще бъде взето от общинските съветници.

Общината Бяла има амбицията да насърчи популяризирането на новия туристически обект и целия регион. За да постигне тази цел, тя ще сътрудничи с местни и румънски туроператори и ще разпространява разнообразни аудиовизуални материали – филми, впечатления, рекламни клипове и снимки – като ги излъчва по национални и международни туристически телевизионни канали. Същите материали ще бъдат публикувани и на туристически интернет страници. Това усилие ще допринесе за развитието на Община Бяла като конкурентоспособна туристическа дестинация. По този начин ще бъде създаден интегриран и жизнеспособен туристически продукт на Община Бяла със значителен туристически потенциал, който ще привлече голям брой посетители и ще осигури финансова устойчивост, като същевременно ще помогне за запазването и популяризирането на културното наследство на региона. Не на последно място, възможността за отваряне на нови работни места е от изключителна важност за Общината.